Image

Bijzondere bewoners op Backer+Rueb tijdens BredaPhoto

Het terrein van Backer+Rueb is een van de vele locaties van BredaPhoto, het grootste fotofestival van de Benelux. Tijdens het festival is de nomadenfamilie Zuijderwijk neergestreken op het terrein van Backer+Rueb. Sinds 2017 trekken ‘the wooden travelers’ Europa rond met hun zelfgebouwde camper. We namen een kijkje bij deze ‘eerste bewoners’ van Backer+Rueb.

Kunstenaarsduo en partners Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe besloten het in 2017 helemaal anders te gaan doen. Samen met hun drie dochters Fenna, Alba en Isolde en de hond gingen ze op zoek naar een andere manier van leven. Sindsdien trekt de familie met hun zelfgebouwde huis op wielen Europa rond, dichter bij en in harmonie met de natuur. Nu maken ze een tussenstop op het terrein van Backer+Rueb tijdens BredaPhoto. Ze parkeren hun huis op wielen en hebben een kunstinstallatie rondom een zelfgemaakte tent opgebouwd. Het kamp, genaamd ‘Nomadland’, gebruiken ze om hun familieverhalen te delen.


 Image

Duurzaam leven

Met rendieren op pad in Lapland, slapen in het ruige landschap van Schotland of onder de meest heldere sterrenhemel in Zweden. De familie Zuijderwijk spendeert heel veel tijd met elkaar en ontdekken zo de mooie dingen van deze wereld. “We hebben een hele fijne, flexibele en lichte manier van leven gevonden voor onszelf”, vertelt Daan.

“We wilden graag dichter bij de natuur zijn en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. Tijdens de pandemie, en nu weer met de energie- en de huizencrisis, zijn we erachter gekomen dat we hier minder kwetsbaar voor zijn. We hebben geen huis, geen vaste lasten, hypotheek en stijgende energiekosten. We zijn zelfvoorzienend; we wekken onze eigen stroom op en hebben weinig nodig. Dat inspireerde ons enorm om te laten zien aan de wereld hoe wij dingen aanpakken. Ons streven is om minder impact te hebben op de natuur.”

Doordat Maaike en Daan hun kunst verkopen en exposeren in galeries kunnen ze rondkomen en reizen. “We hebben niet veel nodig”, vertelt Daan. Het kunstenaarsduo vult elkaar perfect aan: “Ik ben de bedenker en maker van de werken, en Maaike is van de details. Zij heeft contact met de galeries bijvoorbeeld.”


 Image

Nomadland

Nu staan ze met hun nieuwe expositie Nomadland twee maanden lang op BredaPhoto. Maar het bijzondere is dat ze ook op het terrein wonen. Daan was een paar jaar geleden al vrijwilliger tijdens BredaPhoto. “Ik had al geproefd van de sfeer van het festival. Het is zo bijzonder; het is echt een familie, een warm bad waar je in terechtkomt. Toen het thema Theatre of Dreams bekend werd, wist ik: we moeten deelnemen.”

In Nomadland kun je portretten zien die Daan gemaakt heeft van zijn gezin en hun nomadische leven, maar ook kunstprojecties die hij in de ongerepte natuur maakt. Met deze installatie wil het duo uitnodigen om na te denken over huidige en toekomstige uitdagingen. “De buitenkant van Nomadland is een stalen stellage met conceptuele beelden, nachtlandschappen met lichtprojecties die ik maak. Maar als je de tent in loopt, kom je in het geborgen hart terecht en zie je foto’s van ons als gezin. De tent is daarbij het symbool voor ons nomadische, lichte leven.”

“We krijgen vaak de vraag of we ooit weer willen settelen en op één plek willen blijven. Hoe langer we aan het reizen zijn, hoe meer we ontdekken dat het steeds weer fijn is om door te gaan naar een andere plek. Zo lang dat gevoel er nog is, blijven we reizen. Dit is het mooiste leven dat ik me kan voorstellen.”


 Image

Community

Breda is bekend gebied voor het kunstenaarsduo. “Maaike en ik hebben allebei op St. Joost gezeten, daar hebben we elkaar ook leren kennen. Het is erg leuk om weer terug in Breda te zijn; we kennen hier veel mensen. Het is wel druk hier voor ons. We zijn zo gewend aan de stilte. Nu hoor je helikopters, sirenes en de weg.”

Het gezin blijft nog tot het einde van BredaPhoto op het terrein van Backer+Rueb. “Tot nu toe zijn de reacties die we krijgen heel positief. We hebben mooie gesprekken met mensen en de community hier op het Haveneiland is heel hecht. We hebben veel contact met Tim van BRACK en met de mensen van STEK aan de overkant. Langzaamaan blenden we hier helemaal in. Wat onze volgende stop is? Dat weten we nog niet!”

BredaPhoto duurt nog t/m 23 oktober 2022. Backer en Rueb (kantoor en buitenterrein) is één van de locaties van BredaPhoto 2022. Met als titel ‘Theatre of Dreams’ gaat deze editie over hoop, verandering en voorstellen voor een nieuwe kijk op de wereld. Verspreid door de stad Breda is zeven weken lang op ruim vijftien bijzondere binnen- en buitenlocaties nieuw werk te zien van meer dan 60 internationale fotografen uit 28 verschillende landen.

Bekijk hieronder een fotogalerij van The Wooden Travelers.


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image