Image

De buitenruimte van Backer+Rueb

De Speelhuislaan, startend vanaf het station en de binnenstad, en de kade aan het water lopen langs het hele Backer+Rueb-gebied. Dit verenigt de verschillende elementen in de nieuwe stadswijk met zijn karakteristieke, industriële panden: de Lamonthal, de Backer en Ruebhallen, het bestaande kantoor en de zone met Electron.

Hiertussen bevindt zich veel groen, waarin de bewoner en bezoeker naar hartenlust kan ronddwalen. Het hele gebied van Backer+Rueb is openbaar toegankelijk, met een gradatie van zeer openbaar met ruimtelijk opgezette kades en meer intieme groene ruimtes in binnenhoven. Woonwijken met gemeenschappelijke binnentuinen, voorzien van plekken die helemaal privé zijn of worden gedeeld met andere bewoners. De privacy wordt hierbij op een aangename manier gewaarborgd. De inrichting van de openbare ruimte, met zoveel mogelijk groen, is bedoeld om ontmoetingen en interactie te stimuleren. Gezellige horecaterrassen, maar ook picknickbanken, zijn gesitueerd vlakbij het water. Via de trappen voor de Lamonthal is de bezoeker zo bij de kanohellingen en waterpleinen die toegang bieden tot het water. Ook komen er speelelementen om de bezoeker te verrassen.


 Image

De overvloedige groengebieden in Backer+Rueb tussen woningen en werkpanden zijn eclectisch en vruchtbaar ingericht. Met een glooiend grasveld in het park, bomen langs de kade die eveneens beschermen tegen een te felle lichtinval van de zon en begroeide wadi’s (tunneltjes die tijdelijk gevuld kunnen zijn met hemelwater als infiltratievoorziening) die het water opvangen. De groenstructuur bestaat uit inheemse beplanting, ofwel planten die van nature op deze Bredase bodem groeien. Dit groen draagt bij aan de biodiversiteit, aantrekkelijk voor bijen die de bloemen en desgewenst fruit en groenten kunnen bevruchten. De daken op de meeste gebouwen worden begroeid met groen, de gevels waar mogelijk voorzien van klimplanten.

Langs de kade en in het binnengebied staan stevige, statige bomen, passend bij de architectuur en het havenkarakter, met transparant gebladerte waardoor de lucht zichtbaar blijft. Het zijn tegelijkertijd blikvangers die het verstrijken van de seizoenen reflecteren. In de straten wordt de vegetatie lager met vaste planten en bloeiende heesters.

Paradepaardje van de groene buitenruimte in de nieuwe stadswijk is het openbaar park, geschikt voor jong en oud. Hier kan men terecht voor een aanlokkelijke wandelroute langs de Mark, verzamelpunten voor een potje voetbal, jeu des boules, picknicken of luieren in het gras. Het karakter van het park is uitnodigend en ruimtelijk met inheems, seizoensgebonden groen en industriële accenten die passen bij Backer+Rueb.