Image

In gesprek met Tim van den Burg

Wat nu het bruisende Havenkwartier is, was vroeger een groot stuk braakliggend terrein. Zonde, vond pionier Tim van den Burg. In 2009 landde hij met zijn kantoor in een van de lege ruimtes in dit gebied. Het resultaat? In 2013 opende hij stadsstrand Belcrum Beach en een jaar later de innovatieve groene werkplaats STEK. In 2019 kwam daar proeflokaal BRACK bij, in de voormalige fabriek van Backer+Rueb.

Tim is placemaker van het Havenkwartier en zette dit gebied in Breda echt op de kaart. “Je moet je voorstellen: er was niks in dit gebied, behalve heel veel asfalt. Daar kon ik wel wat mee”, vertelt Tim. Om die reden is hij Stichting BRAAK gestart, een stichting die zich inzet om braakliggende terreinen weer toegankelijk te maken met verrassende projecten. Het eerste grote project was Belcrum Beach. “We gingen we op pad om ongebruikte materialen bij bedrijven op te halen. Binnen no time hadden we een heleboel vrijwilligers verzameld én een strandpaviljoen van restproducten gebouwd voor Belcrum Beach.”


 Image

Duurzame bedrijven

En van het ene idee kwam het andere. Waar ooit een grote houthandel zat, zit nu STEK. Op STEK kunnen startende ondernemers voor een lage huur hun creatieve en duurzame business opzetten. “Ik hoopte dat er zoveel mogelijk hergebruik bedrijfjes zouden vestigen. Dat is wel aardig gelukt. Ook de combinatie met verschillende horeca op STEK maakt het een aanwinst voor de stad.”

Even later ontstond BRACK. “Op STEK was er geen overdekte ruimte”, vertelt Tim. “Van Amvest mochten we de achterste hal op het terrein van Backer+Rueb gebruiken voor een fototentoonstelling van BredaPhoto. We richtten een kleine bar in en de bevriende brouwers van Bliksem en Ramses schonken bier. Ik zette er wat meubels in van Bredase Bomen en BRACK was geboren.”

Inmiddels is BRACK niet meer weg te denken uit Breda. BRACK is in 2020 verhuisd van de Lamonthal naar de centrale Backer+Rueb-hal, maar gaat in de toekomst weer terug naar de plek waar het allemaal begon. “We blijven nog op deze plek zitten totdat het daar is opgeknapt. Als het goed is komt er straks een park met een amfitheater en een benedengang naar het water.”

Mogelijkheden

“Met dit gebied hebben we landelijk indruk gemaakt”, vertelt Tim trots. “Er komen regelmatig mensen uit heel Nederland om te kijken wat we hier doen en maken. Het is mooi om te zien dat het Havenkwartier gevonden wordt, zeker als er evenementen worden georganiseerd. Er wordt veel samengewerkt tussen culturele partijen in Breda. Er is hier zoveel mogelijk. Als we dat vasthouden, kan het bijna niet meer misgaan.”


 Image

 Image

Creative district

Tentoonstellingen, filmavonden, festivals, optredens en kunst- en cultuurexposities; het is er allemaal in dit gebied. “Het is belangrijk voor Breda dat dit gebied met een rauw randje er is”, vindt Tim. “Het is een tegenwicht op de prachtige historische binnenstad. In de afgelopen jaren hebben we met z’n allen iets ontzettend tofs neergezet, maar we kunnen het nog een niveau omhoogtillen. Hoe leuk zou het zijn als er een beeldenroute langs de boulevard loopt straks? Ik denk dat het kan om dit creative district te behouden én te versterken dankzij het erfgoed.” De Backer+Rueb hal – waar BRACK nu gevestigd is – blijft openbaar. Daar is Tim blij mee: “Dat is een perfecte plek om een mooie programmering te maken met welke partij in Breda dan ook. Ik denk dat we hier hele mooie dingen kunnen gaan realiseren.”

“Met alle ondernemers in dit gebied hebben we in een paar jaar tijd iets heel bijzonders opgebouwd.”

 Image

Bredase Bomen

Tim is architect van origine. Toen hij een aantal jaar geleden over de Oosterhoutseweg reed, zag hij dat er veel bomen gekapt werden. “Die aanblik vond ik triest. Wat gebeurt er met dat hout? Het is zo zonde als hout de verhakselaar in gaat. Ik wilde er iets moois maken van maken. Hout is namelijk het mooiste materiaal waar je mee kunt werken. Het is natuurlijk, het leeft, het splijt”, vertelt Tim. Nu geeft Tim het hout een nieuwe betekenis in de vorm van een picknicktafel, bank of snijplank met zijn bedrijf Bredase Bomen. “In samenwerking met de gemeente maak ik ook meubels voor in de openbare ruimte in Breda. Een mooi voorbeeld van circulariteit.” Ook bij BRACK vind je diverse tafels van oude bomen. Een leuk detail: op de meubelstukken staat waar in Breda de boom heeft gestaan en hoe oud deze was. “Van de restjes die ik overhoud maak ik snijplankjes.”