Image

Locatie

Ten noorden van het station van Breda verrijst het nieuwe Backer+Rueb, een aanlokkelijk woon- en werkgebied met grootstedelijke ambiance. Op een steenworp afstand van het historische stadscentrum.


 Image

Over de locatie

Via de boomrijke Speelhuislaan loop je in nog geen tien minuutjes vanaf het station Backer+Rueb in. De Grote Markt is nog geen anderhalve kilometer gelegen van dit nieuw aan te leggen Creative District. Een veelbelovende nieuwe wijk, bruisend van de creatieve energie. Vanaf de kade kijk je uit over de eeuwenoude rivier de Mark en de gezellige Belcrumhaven. De wijk mag autoluw zijn, maar vanuit de ondergrondse garages rij je via de Backer+Ruebweg zo de Bredase ring op. Backer+Rueb is een oorspronkelijk industriegebied, waar lokale ambachten, kunst en innovatie nooit ver weg zijn. Bovendien leef, woon en werk je hier pal aan het water en te midden van vruchtbaar groen en industrieel erfgoed. Denk hierbij ook aan Het Speelhuis, dit jachtslot was in 1620 nog een maison de plaisanterie voor de adel. De plek van het voormalige Speelhuis wordt in de nieuwe ontwerpplannen weer zichtbaar gemaakt.


 Image

In de grote hal, aan de achterzijde van het langgerekte kantoorpand van Backer+Rueb, komt een passage die loopt van de Speelhuislaan naar de Belcrumhaven. Deze monumentale hal zal in de toekomst ook een functie krijgen als geanimeerde publieke ruimte waar spel, lezingen, exposities, wie weet een openluchtbioscoop en andere verrassende culturele initiatieven elkaar ontmoeten. In samenwerking met spraakmakende merken en horecaondernemers, die graag investeren in duurzame streekproducten.


 Image

 Image

De transformatie van dit verbeeldingsrijke gebied gaat samen met naastgelegen ontwikkelingen in de Strip. De Strip is een langgerekte zone, bestaande uit de deelgebieden Backer+Rueb en Klavers Jansen. Samen met kunstcafé Electron zijn Backer+Rueb en Klavers Jansen onderdeel van het Havenkwartier, bovendien representeren ze gezamenlijk de kunst- en cultuurbranche in wijk Belcrum. In zijn geheel zal dit gebied kleur geven aan het artistieke imago van Breda.


 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

 Image

Historie

Vier eeuwen geleden werd de Belcrumse Polder aangelegd in opdracht van Filips Willem van Nassau, oudste zoon van de zogenaamde ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje. Hij had een heldere visie voor dit uitgestrekte groengebied dat nu onderdeel is van Breda: een sterrenbos met op de heuvelpunt een jachtslot, toen Speelhuis genoemd. Extra bijzonder aan deze tijdelijk leegstaande gebouwen van Breda: het zijn een van de weinige gebouwen die herinneren aan de levendige industriële periode van de stad. Na de verbreding van de rivier in de negentiende eeuw vestigde zich hier in de polder een veelzijdige industrie. Vanaf 1884 werden op deze plek onder meer stoomketels en stoomlocomotieven gefabriceerd die door heel Europa aanzien genoten vanwege de hoge kwaliteit.

Nog maar één generatie geleden, tot 1993, werden op Backer+Rueb door duizenden werknemers roltrappen, paternosterliften, ketels en allerhande andere kwaliteitsmachines vervaardigd. Het moet een van de grootste, meest spraakmakende bedrijven van Breda zijn geweest. Naast die industriële bedrijvigheid, werd in 1928 de Belcrum afgegraven voor een haven, een watertoren, een veemarkt met slachthuis en niet veel later woonwijk Belcrum.


 Image

In het heden wordt er op Backer+Rueb weer ruimte vrijgemaakt voor creatieve bedrijven en dienstverleners. In de grote Backer+Rueb-hal, icoon van het industriële verleden, kunnen speciale pop-ups worden georganiseerd – van culturele evenementen tot diners en exposities. Met de herbestemming van het karakteristieke Backer+Rueb- terrein bloeien de creativiteit, de innovatie, de levendigheid weer op. Altijd met een blik op de toekomst en een knipoog naar het verleden. De klassieke Speelhuislaan met spoor, die aandachtig wordt opgeknapt, maakt ondertussen de verschillende tijdlagen mooi zichtbaar.

Blijf op de hoogte

Wil je de plannen in hét nieuwe Creative District, Backer+Rueb, op de voet volgen? Met een druk op de knop ontvang je onze nieuwsbrief. Geen zorgen, je zult alleen het belangrijkste en meest boeiende nieuws over dit project in je inbox ontvangen.