Image

Ondernemen

Het erfgoed van Backer + Rueb ademt industriële en cultuurhistorische waarde – en precies die kwaliteiten herleven in dit Creative District van Breda. Een onvervalst verzamelpunt voor creatieven. Van oudsher diende deze fabrieks- en recreatiezone als vruchtbare voedingsbodem voor (smaak)makers, ontdekkers, uitvinders, innovatieve denkers. En dat is wat deze plek weer zal worden – de cirkel rond.


 Image

Een prikkelende, vitale leefomgeving midden in de stad waar gebouwd en gewerkt wordt aan een mooie toekomst. In een comfortabele setting waar je tegelijkertijd wordt geprikkeld om juist uit je comfortzone te komen en jezelf te overtreffen. Verspreid door het gebied, en met name in de historische gebouwen, komen nieuwe werkplekken. Van horecaondernemers tot productontwerpers en marketeers met visie. Daarmee wordt ook een melange van traditionele en vernieuwende vormen van werken geïntroduceerd, van kleinschalig en ambachtelijk tot hightech en met een ambitieuze blik op de toekomst. Verrassende kunstuitingen, vernieuwend ondernemerschap. Dat wordt het fundament onder een uniek ecosysteem in deze nieuwe stadswijk, doordesemd met creativiteit. Groots dromen, avonturieren, verwezenlijken. Waar je dromen waarmaakt – op eigen houtje maar juist ook samen, met de bewoners, ondernemers en culturele instellingen.


 Image

Ondernemen in B+R

Als ondernemer is bewegingsvrijheid cruciaal, zodat grootse plannen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Ideeën hebben ruimte nodig om te groeien, zich aan alle kanten te ontplooien. Daarom is het uitgangspunt voor het ontwikkelen van Backer+Rueb: flexibiliteit. In de structuur van het stedenbouwkundigplan en in de agenda. Backer+Rueb voor makers en vooruitstrevende denkers zal altijd in beweging zijn. Het is een plek voor spontaniteit, waar je als creatief, als bewoner of als bezoeker steeds weer iets nieuws meemaakt. Dat betekent dat op Backer+Rueb de lijnen kort en open worden gehouden met alle samenwerkende partijen, van kunstenaars tot entrepreneurs en de gemeente. Zo kan er ook snel worden ingespeeld op de actualiteit.

Verder worden er uiteenlopende vakgebieden aangetrokken: van gamedesign tot de meubelindustrie, mode, of landschapsbouw en natuurlijk horeca. Daarin wordt de synergie opgezocht. Vanaf het begin wordt er ook vol ingezet op het neerzetten van aansprekende horeca- initiatieven, die voor alle Bredanaars (en bezoekers buiten de stad) permanent op de to- visit list kunnen worden gezet.

Kleine makers en producenten met bijvoorbeeld een bakkerij of meubelmakerij kunnen direct eigen producten fabriceren en verkopen aan geïnteresseerde voorbijgangers. In de Lamonthal komen flexibele bedrijfsunits en zelfstandige werkplekken. De centrale hal wordt getransformeerd tot passage met mogelijkheden voor exposities en meetings. In de openbare ruimte krijgen kunstenaars tijdelijke of vaste expressieplekken, waar ze bijvoorbeeld muurschilderingen kwijt kunnen. Daardoor ademt Backer+Rueb aldoor ambacht, noviteit en levendigheid.


 Image

Co-working space B+R hal en kantoor

In de ‘kleine hal’ en het bestaande kantoorgebouw, op het Backer+Rueb-terrein komt een co-working space. Hier tref je gelijkgestemde entrepreneurs, denkers, makers of juist mensen die nieuwe perspectieven aanreiken. Je kunt er in alle rust werken of juist de nabijheid opzoeken. Naast de kleine hal ligt de grotere Backer+Rueb-hal, waar hoogstwaarschijnlijk bruisende evenementen en exposities zullen plaatsvinden. Maar qua oppervlakte ontbreekt het in de kleinere ruimte werkelijk aan niks: deze industriële bedrijfshal met zijn rijke ambachtelijke historie annex co-working space beslaat maar liefst 2500 m2 over drie verdiepingen. Samen met het bestaande kantoorgebouw ontstaat er een oppervlakte van 3250 m2.

Wandel de entree van de co-working space binnen bij de zogenaamde kopgevel, aan het levendige plein bij de kade. Hier opent de samenwerkruimte met een ruime, lichtovergoten entree die doet denken aan een hotellobby. Het is er aangenaam bezoek ontvangen, er wordt kwaliteitskoffie en een klein, mooi lunchmenu aangeboden naast andere services. Voel je vrij hier informeel te werken, even te overleggen of verplaats je ’s zomers naar het terras buiten in de zon.

De hoofdontsluiting van alle kantoren, flexplekken en ontmoetingsruimtes bevindt zich op een brede boulevard op de eerste verdieping. Vanuit de kleine hal is er doorzicht op de grote hal. Met vensters tussen beide hallen plus twee grote atria in de kleine hal stroomt er van alle kanten daglicht binnen.

In de grote hal wordt horeca gehuisvest, om de hele dag lang aan te schuiven voor ontbijt, lunch, een drankje of diner. Vanuit deze werk- en leefplekken in imposante complexen loop je ook zo door naar de Belcrumhaven met een ruime kade vol terrassen. Kortom, het bedrijvige Backer+Rueb-terrein komt bol te staan van de creatieve makers, innovatie en spontane ontmoeting.


 Image

Flexibele werkruimtes in de Lamonthal: wat te verwachten?

Het Backer+Rueb-terrein zal doorspekt zijn van diverse werk- recreëer- en expositieruimtes. In de industriële Lamonthal, waar ooit gigantische verwarmingsketels met Franse licentie werden gefabriceerd, komen zelfstandige werkruimtes vanaf 350m2 voor een diversiteit aan ondernemers, ambachtslieden en designers. Deze Lamonthal wordt hoogstwaarschijnlijk gesplitst zodat professionals de kans krijgen om hun werkplek geheel naar eigen inzicht vorm te geven. Boven de Lamonthal ’zweeft’ een iconisch volume dat bestemd is voor kantoorruimtes of woningen. Verder zijn er binnen Backer + Rueb strategische plekken vrijgehouden voor kleine en middelgrote commerciële ruimtes speciaal voor horeca, dienstverlening, maatschappelijke functies of eveneens kantoren. De kop van de Lamonthal aan het water biedt ruimte voor horeca, een bar met bierbrouwerij BRACK.


 Image

Openbare ruimte

Backer+Rueb wordt een stadswijk voor alle Bredanaars, en voor nieuwsgierige kunst- en cultuurgeïneresseerden van heinde en verre die deze nieuwe kant van Breda willen ontdekken. Het gebied is zoveel mogelijk openbaar toegankelijk, maar daarbinnen zitten wel zachte gradaties. De haven en Speelhuislaan vormen verwelkomende horeca- kunst- en cultuurplekken. Terwijl de binnengebieden vooral aanlokkelijk zijn voor locals van Backer+Rueb. In de binnengebieden begeef je je onder je eigen buren, ademt de sfeer een introverter, vredig karakter. Niet voor niets zijn deze bewoonde straten, omgeven door groen, autoluw gemaakt. Hier worden gemeenschappelijke binnentuinen voorzien van inheemse, seizoensgebonden planten. Aangevuld met intieme hofjes voor aangrenzende woningen. Daarnaast zijn er ook woningen met privé tuinen waar bewoners zich helemaal kunnen terugtrekken en opladen. In een notendop wordt deze veelzijdige wijk een levendig, grootstedelijk gebied waar wonen, werken en ontmoeten moeiteloos in elkaar overgaan. Backer+Rueb is het summum van leefgenot voor wie geeft om community, voor wie houdt van comfortabele voorzieningen en voor wie niet zonder een grootstedelijke sfeer kan.


 Image

Mobiliteit

Vrijuit dwalen door een rustgevend autoluw domein, dat vergroot de levenskwaliteit op Backer+Rueb. De dynamische stadswijk is van de wandelaar en van de fietser. Met een mooie fietsroute over de Speelhuislaan, langs de Lamonthal en de nieuwe brug over de haven. Verspreid door het hele gebied is er toegang tot collectieve fietsenstallingen en fietsparkeerplekken voor bewoners of bezoekers. In de centrale hal komt een overdekte passage voor voetgangers, vanaf Electron wordt er een speciale dwaalroute uitgezet. Terwijl er tegelijkertijd een perfecte balans wordt gevonden met de automobilist, die moeiteloos zijn auto of motor ondergronds kwijt kan. Waar mogelijk met vrijwel onzichtbare in- en uitritten op loopafstand van de eigen woning. Reken op een mobiliteitsplan met praktische servicehub voor jou en je buurtbewoners, met services zoals deelauto’s, deelfietsen, een boodschappendienst of hondenuitlaatservice. Pakketdiensten kunnen pakketjes voor het gebied afleveren, waarvan jij vervolgens gelijk een oproepje ontvangt. Dat maakt het dagelijks leven een stuk gemakkelijker. Backer+Rueb wordt zowel stads als uitermate groen met verrassende steegjes, pleintjes en binnenhoven.

Blijf op de hoogte

Wil je de plannen in hét nieuwe Creative District, Backer+Rueb, op de voet volgen? Met een druk op de knop ontvang je onze nieuwsbrief. Geen zorgen, je zult alleen het belangrijkste en meest boeiende nieuws over dit project in je inbox ontvangen.