+

Brug Belcrumhaven

Deze tijdelijke brug in de Belcrumhaven verbindt de Veilingkade (waar Pier15, Belcrum Beach en STEK gevestigd zijn) met Backer+Rueb. Zo wandel je makkelijk van hotspot naar hotspot. Een iconisch object in de haven!

Electron

Electron is de culturele broedplaats van Breda waar cultuurliefhebbers, professionele kunstenaars en vormgevers maken, ontmoeten, vernieuwen. Dat gebeurt in ateliers, werkplaatsen, eventruimtes én in culturele huiskamer MotMot gallery. Electron is wekelijks op vrijdag open van 12.00 tot 23.00 uur.

Plein aan de kade

Aan de kade, voor de centrale Backer+Rueb-hal, komt een plein waar bewoner en bezoeker naar hartenlust kan ronddwalen. Waar in de intieme binnenhoven plekken zijn om je terug te trekken, biedt de kade juist ruimte voor ontmoetingen met een meer publiek karakter. Hier is ook horeca aanwezig en kunnen evenementen in de buitenlucht plaatsvinden. De kade krijgt een groen karakter met bomen die de woningen beschermen tegen de zon.

 

Groene binnenhoven

Een groot gedeelte van Backer+Rueb is openbaar toegankelijk, maar de twee binnenhoven worden ingericht als meer rustige, informele en  intieme groene ruimtes waar vooral bewoners van Backer+Rueb gebruik van zullen maken. Dit worden plekken met een meer introvert karakter die contrasteren met de reuring langs de kade en de Speelhuislaan.

Lees meer over de buitenruimten van B+R

Lamonthal

De Lamonthal behoudt zijn bedrijfsmatige karakter, en wordt ook op die manier gerenoveerd. De kenmerkende sheddaken blijven zichtbaar. In de hal, waar ooit gigantische verwarmingsketels met Franse licentie werden gefabriceerd, komen zelfstandige werkruimtes vanaf 350m2 voor een diversiteit aan ondernemers, ambachtslieden en designers. Boven de Lamonthal ‘zweeft’ een iconisch volume dat bestemd is voor kantoorruimtes of woningen. Verder zijn er binnen Backer+Rueb strategische plekken vrijgehouden voor kleine en middelgrote commerciële ruimtes speciaal voor horeca, dienstverlening, maatschappelijke functies of kantoren. De kop van de Lamonthal aan het water biedt ruimte voor horeca; Proeflokaal BRACK Breda wordt hier weer gevestigd, inclusief kleinschalige brouwerij.

B+R Workspace

In de kleine Backer+Rueb hal bevond zich vroeger het magazijn. De kleine hal staat een transformatie te wachten. De historische elementen zoals de kenmerkende zaagtanddaken – letterlijk refererend aan de vorm – worden bij de restauratie bewaard. Hierna zal deze plek, de kleine hal, ruimte bieden aan inspirerende werkplekken voor de nieuwe makers.
Lees hier meer over Backer+Rueb Workspace

Grote Backer+Rueb hal

De meest iconische hal van het gebied wordt een overdekt plein, geschikt voor cultuur, creativiteit, evenementen en ontmoeting. Deze hal verbindt de Speelhuislaan (via een doorgang in het kantoorgebouw) met de kade en het plein. Meestal open voor publiek, maar kan in geval van evenementen ook afgesloten worden. Deze hal wordt terughoudend gerestaureerd, waarbij sporen uit het industriële verleden zoveel mogelijk worden behouden. In deze grote hal wordt een horecapaviljoen gerealiseerd met terrassen in de hal en op het plein.

BRACK

BRACK zit op dit moment gevestigd in de centrale Backer+Rueb-hal, maar gaat in de toekomst weer terug naar de plek waar het allemaal begon: de Lamonthal. BRACK is het proeflokaal van twee brouwerijen: Brouwerij Ramses en Brouwerij Bliksem.

Groene punt

Het park op de Groene Punt is een publieke ruimte voor jong en oud. Het park bestaat uit twee delen: het industriepark direct naast de Lamonthal en een landschappelijker deel. In het park kan men zich verzamelen voor een potje voetbal of jeu des boules en kunnen mensen in het gras liggen of picknicken. Het park heeft goede verbindingen met de Speelhuislaan en een aantrekkelijke wandelroute langs de Mark. In het park kunnen bewoners van Breda elkaar ontmoeten bij het hart van het Creative District onder de bomen, aan het water, met de stad als decor op de achtergrond.